Mina turer

Turer i projekt

Att äga Spyder

Om bloggen

Startsidan

Geocaching

Can Am Spyder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

160729 - 160731 Vättern runt under tre dagar

Dag 1

Jag har ju en del projekt på gång vid mina turer. Ett är ju [svenska insjöar] som det skall köras runt. Har haft Vättern på listan ett tag och nu var det dags. Glädjande hade även Roger & Malin nappat på denna tur så även DonKan. Skulle bli skoj det här och väderprognosen såg lovande ut.

Givetvis skall kärran med. Perfekt när man är två som skall ha saker och grejer med. Inga diskussioner om vad som behövs eller ej. Bara pack varsin väska med det som jag tror jag kommer att behöva. Som vanligt kommer säkert bara hälften att användas Även en rejär verktygslåda kan va bra att ha och lite annat smått å gott. Men den största fördelen med släpet är nog när man stannar och skall ta en promenad. Bara böka i hjälmar, kläder och annat åkutrusning.

Roger och Malin dyker upp här hemma på förmiddagen. Roger har "jobbat" natten så vi kommer inte iväg tidigare och det blir strax innan lunch.

Första etappen tar oss längs Rv 55 ner mot Malmköping. Där viker vi av

och tar RV 53. Fast man åkt dessa vägar många gånger så är det något visst med det skiftande landskapet från skog till öppna landskap och odlingsytor.

Redan efter typ en timmas körning tar vi så lunch vid Köket i Sparreholm.
Här har vi ätit förr. En helt okey pizzeria vid rondellen RV 53/57.

Vi har ju ett planerat stopp här i [Sparreholm vid Nostagimusseumet] och det öppnar klockan 12.00. Vi betalar en 50-lapp per person och knallar in.

En del motorcyklar och motordrivan cyklar.......

......... en trehjulig barncykel från 1940. Visst är det lite kul att den har 2-hjul fram och ett bak. Can Am Spyder kanske inte är så nytt koncept ändå när all kommer i kring

Flera rum med pryttlar och grejer samt hela miljöer finns till beskådande.

Spela hockey för 10 öre! Året var 1949.

Tanka lite Shell då innan avfärd från Sparreholm
Har Du intresse av saker som kan passa in och vara nostalgi för Dig reomenderar jag ett besök här på [Sparreholms Nostalgimusseum].
Finns ju även [slottet i Sparreholm] att besöka med det får bli en annan gång. Man kan ju inte göra allt samma dag.......

Vi fortsätter på RV 53 med riktning Nyköping. Där ifrån väljer vi de mindre vägarna ner mot [Nävekvarn] där vi tar en rast och vattenpaur vid hamnen. Fin plats för lite vila. Finns även ett fik vid hamnen.

Från Nävekvarn tar vi så den riktig smala och krokiga vägen fram till färjan som skall ta oss över Bråviken.

Helt stilla då färjan tar oss de 1020 metrarna över Bråviken på [Skenäsleden] Vi landsätts på Vikbolandet. Här finns många fina vägar.

Du kan bland annat välja en liten färjetur till vid [Stegeborgsleden] men vi sätter kurs mot Söderköping.

Som vanligt är det kö in mot Söderköping när vi ansluter sista lilla biten in på E22. Men ganska så snart åker vi över torget på jakt efter en prakering för två Can Am Spyder med släpkärror

Löser sig en bit bortom centrum med lite "fulparkering"

Men inget ont som har något gott med sig.
Blir en fin promenad längs Göta Kanal.

Så var vi framme vid dagens andra planerade aktivitet: GLASS!
I Söderköping finns ju [Smultronstället] en "glassrestaurang". Var säkert typ 45 minuters kö om man ville ha ett bord som anvisades av hovmästaren Eller heter det glassmästaren? Men det fanns två hål i väggen vid kioskluckorna i samma byggnad. Inte samma utbud som sittandes vid bord men vi fick i vart fall smarrig glass att mumsa på sittandes direkt vi slussen och Göta Kanal.

Efter inmundigande av jätteglassnarna som kändes som en hel måltid var vi nu inte långt från [Bergs slussar] och den magiska slusstrappan.

Vipps! Så var Roger på andra sidan slussen och kanalen. Geocaching!

Å där låg den! Wilhelm Tham. Den kanalbåt jag diggar bäst och mest
När jag vinner mycket pengar någon gång skall jag göra en [4-dygnsresa] längs kanalen med detta fartyg.
Helpension från typ 11.000:- med dubbelhytt

När vi gick ner mot slusstrappan så "brummade" det från en av passagerarbåtarna i hamnen. Hade vi nu tur kunde det bli så att vi skulle få se lite slussning

Japp! Turen var på vår sida. Varken Roger eller Malin hade sett slussning i verkligheten så nu kunde vi tillsammans följa Wasa Lejon några trappsteg nedåt i slusstrappan.

Dags att lämna Bergs slussar klockan hade nu blivit en bit efter 17.

Efter vår färdväg har vi vattensystemet och........

....... Göta Kanal som vi korsar flera gånger.
Nästa sommar måste jag bara, mitt i båthögsäsongen, ta mig till kanalen och fricampa i kanten. Sitta en hel dag i en solstol och bara njuta av kanal och båtturister som sakta glider för bi.

Så dagens sista inplanerade stopp. Ovanpå denna vägtunnel rinner

Göta Kanal. Riktigt häftigt med akvedukter tycker i vart fall jag
[Vi har tidigare kört hela Göta kanal och den turen finns här]

Klockan har nu blivit kväll och det börjar skymma när vi lämnar [akvedukten i Borensberg] för vidare färd till natthärberget i Motala.

Vi bär in våra skaker på rummen vid STF´s varndarhem i Motala [Varamon vandrarhem] Som vanligt tar det tid när man åker Can Am Spyder. Många som kommer fram och vill prata om Spyder och hur de fungerar

Nu är vi även framme vid det riktiga målet för denna tur, Vättern!
Blir en kväll vid Vätterns strand och en delikat måltid besående av kex, ostbågar, chips, snask, öl & vin.

Nu har det hunnit blivit natt vid vardarhemmet och strandpromenaden.
Gonatt jorden, ses i morrn

Kan man bo bättre på vandrarhem? Balkong till rummet och sjöutsikt!
Rummen som vätter och sjösidan hyrs i första hand ut åt sådana som stannar lite längre typ en vecka eller mer. Vi fick rum åt andra hållet men vi skulle ju bara sova. Sova ja, riktigt bra sängar och perfekt kudde!

Så här nära Vättern ligger vandrarhemmet.

Riktigt frächa rum, kök och matplast. Vårt rum hade två våningssängar och hade funkat även för fyra. Bra ordnat med hängning och förvaring av kläder, skor mm. Tv och radio fanns.

Blir ju "korridorboende" och det är helt okey. Duschar och WC kanske behöver en över syn. För rummet betalade 450:- och inget extra för dusch
Detta boende på [Varamon] blir helt klart 5 Y.

Dagens rutt tog oss genom Strängnäs, Sparreholm, Nyköping, Söderköping, Bergs slussar, Borensberg´s Akvedukt och fram till Motala.
Dagens höjdpunkt var slussarna i Berg samt kvällen vid Vätterns strand.
GPSen visade: 31 mil och effektiv körning 4:45 h. Verkligheten inklusive stopp blev 9 timmar . Ger rutten 4 Y där stoppen förhöjde helheten.


<top>

 

<<< Föregående --- Vättern Runt Dag 2 >>>

 

 

Mina turer >>>>
 

Planerade turer >>
Annat år >>>>
2016 Start >>>>

 

Juli

160729-160731
Vättern Runt

Dag 1
Dag 2
Dag 3

 

 

 

 Copyright SPYDERRIDE.SE / Kontakt: spyderride@gmail.com